Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek is een gespecialiseerd ziekenhuis in aandoeningen aan het bewegingsapparaat. In 2019 opende het nieuwe OK-complex en revalidatiekliniek in Nijmegen. Met de aanbouw van twee nieuwe bouwdelen innoveerde de Sint Maartenskliniek volop op gebied van ICT: met infrastructuur, communicatiemiddelen, videoconferencing en vooral met de meest gedigitaliseerde operatiekamers van Nederland.

Wij voerde namens de Sint Maartenskliniek het programmamanagement ICT uit in het bouwprogramma. Daarmee was Buitenhuis Advies verantwoordelijk voor bewaking van budget, inkoop van ICT leveranciers en realisatie van alle deelprojecten. Dat betrof onder andere de implementatie van een nieuwe netwerkinfrastructuur (ook in de bestaande bouw), het introduceren van een smartphone en berichtenserver ten behoeve van kritische alarmering en realiseren van vergaderkamers met digitale vergadermogelijkheden.

De operatiekamers zijn het paradepaardje van de Nijmeegse kliniek. De digitale operatiekamers hebben een groot vloeroppervlakte en monitoren (schermen) zijn naadloos in de wanden verwerkt. Hierdoor is er veel bewegingsvrijheid op de werkvloer en goed zicht onderling. Verder zijn alle ICT-systemen geïntegreerd, waardoor geen aparte panelen meer aanwezig zijn voor licht/temperatuursturing, gebouwparameters, dossiertoegang of PACS beelden. Eén bedienscherm van 65″ is multifunctioneel waarin alle functionaliteiten voor het ondersteunen van werkprocessen is geïntegreerd. Twee schermen van 85″ zijn onderdeel van beeldroutering voor het tonen van camerabeelden, dossierinformatie of röntgenfoto’s.

Met een visie op veiligheid, systeemintegratie en administratievermindering is de Sint Maartenskliniek vooruitstrevend geweest in aanloop naar de nieuwbouw. Buitenhuis Advies heeft met de leveranciersselectie, doorontwikkeling en coördinatie van diverse partijen een grote bijdrage kunnen leveren aan de oplevering van deze moderne kliniek.